Domowe gruzińskie chaczapuri adżarskie

5/5

Gruzińskie chaczapuri adżarskie (chaczapuri adżaruli) to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Bardzo sycąca potrawa na bazie gruzińskiego chleba w formie łódki. Chleb przygotowuje się z drożdżowego ciasta, w którym jest roztopiony ser, jajko oraz masło. Chaczapuri adżarskie obok chinkali (gruzińskich pierogów) podawane jest niemal w każdej gruzińskiej restauracji. Z sentymentem wracam do wizyty w Gudauri czy Tibilisi.

 

Danie w liczbach:

Na porcję: 900 kcal w jednym chaczapuri (wartość orientacyjna)

Jak przygotować domowe gruzińskie chaczapuri adżarskie?

Do naczynia miksującego włożyć cukier, drożdże i wodę. Wymiksować na wolnych obrotach. Jeśli używasz termomixu włącz 3 min., obroty 1, temperatura 37 stopni. Dodać mąkę, sól, oliwę, jogurt lub zamiennie śmietanę. Wyrabiać 2 min. W termomixie ustaw interwał. Zostawić w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 40 min.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 240 stopni, blachę wyłożyć papierem. Ciasto wyłożyć na blat, podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa okręgi – zwinąć dwa boki i skleić żeby powstała łódka. Wyjdą dwie łódki.

Do naczynia włożyć dwa sery. Zmiksować (10 sek. obr. 5).

 

Łódki przełożyć na blachę i wypełnić serami. Włożyć do piekarnika/pieca na 10-12 min. Wymieszać widelcem sery wbić po jajku do każdego i piec kolejne 2-3 min.

Udekorować kolendrą lub inną zieleniną. 

Podsumowanie:

Krok 1

Pierwszy krok to wyrobienie ciasta na chaczapuri. Zmiksuj cukier, drożdże, wodę. Następnie dodaj mąkę, sól, oliwę, jogurt lub zamiennie śmietanę. Ciasto zostaw w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 40 min.

Krok 2

Przygotuj farsz, czyli zmiksowane składniki: ser feta oraz ser mozzarella

Krok 3

Uformuj na blaszce do piekarnika dwie łódki, włóż do piekarnika na 10-12 minut. 

Krok 4

Do drożdzowych łódek włóż wymieszane sery oraz wbij po jajku. Piec łódki przez kolejne 2-3 minuty

Z czym podawać chaczapuri adżarskie?

Oryginalnie farsz do gruzińskiego chaczapuri adżarskiego przygotowywany jest z sera imeruli. To odmiana twarogowego sera podpuszczkowego, sprężystego o wyrazistym smaku. Jednak ser ten jest bardzo trudno dostępny w Polsce. Mimo, że produkuje się go ręcznie z niepasteryzowanego krowiego mleka. 

Do zrobienia farszu używam mieszanki serów. Zazwyczaj mieszam sery feta i mozzarella. Do chaczapuri adżarskiego można wykorzystać również sery: ricotta, feta, klasyczny żółty ser, góralską bryndzę. 

Do chaczapuri podaje się zazwyczaj sos adżika. Można go zrobić samodzielnie miksując marynowane w oleju papryki, papryczki chili i czosnek. 

Przepis na ciasto na chaczapuri jest uniwersalny. Idealnie sprawdzi się również ciasto na klasyczną pizzę. 

Chaczapuri adżarskie zazwyczaj podaje się z kolendrą, czasem pietruszką. Ale zapewniam, że posypane szczypiorkiem też będą smakować wybornie. Smacznego!

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

Czas przygotowania:

Ania

Moje smaki

Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?

5/5

Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta. 

5/5

Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste.  

5/5

Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?  

5/5

Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *