Domowe gruzińskie chaczapuri adżarskie
Gruzińskie chaczapuri adżarskie (chaczapuri adżaruli) to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Bardzo sycąca potrawa na bazie gruzińskiego chleba w formie łódki. Chleb przygotowuje się z drożdżowego ciasta, w którym jest roztopiony ser, jajko oraz masło. Chaczapuri adżarskie obok chinkali (gruzińskich pierogów) podawane jest niemal w każdej gruzińskiej restauracji. Z sentymentem wracam do wizyty w Gudauri czy Tibilisi.
Danie w liczbach:
Na porcję: 900 kcal w jednym chaczapuri (wartość orientacyjna)
Jak przygotować domowe gruzińskie chaczapuri adżarskie?
Do naczynia miksującego włożyć cukier, drożdże i wodę. Wymiksować na wolnych obrotach. Jeśli używasz termomixu włącz 3 min., obroty 1, temperatura 37 stopni. Dodać mąkę, sól, oliwę, jogurt lub zamiennie śmietanę. Wyrabiać 2 min. W termomixie ustaw interwał. Zostawić w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 240 stopni, blachę wyłożyć papierem. Ciasto wyłożyć na blat, podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa okręgi – zwinąć dwa boki i skleić żeby powstała łódka. Wyjdą dwie łódki.
Do naczynia włożyć dwa sery. Zmiksować (10 sek. obr. 5).
Łódki przełożyć na blachę i wypełnić serami. Włożyć do piekarnika/pieca na 10-12 min. Wymieszać widelcem sery wbić po jajku do każdego i piec kolejne 2-3 min.
Udekorować kolendrą lub inną zieleniną.
Podsumowanie:
Krok 1
Pierwszy krok to wyrobienie ciasta na chaczapuri. Zmiksuj cukier, drożdże, wodę. Następnie dodaj mąkę, sól, oliwę, jogurt lub zamiennie śmietanę. Ciasto zostaw w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Krok 2
Przygotuj farsz, czyli zmiksowane składniki: ser feta oraz ser mozzarella
Krok 3
Uformuj na blaszce do piekarnika dwie łódki, włóż do piekarnika na 10-12 minut.
Krok 4
Do drożdzowych łódek włóż wymieszane sery oraz wbij po jajku. Piec łódki przez kolejne 2-3 minuty
Z czym podawać chaczapuri adżarskie?
Oryginalnie farsz do gruzińskiego chaczapuri adżarskiego przygotowywany jest z sera imeruli. To odmiana twarogowego sera podpuszczkowego, sprężystego o wyrazistym smaku. Jednak ser ten jest bardzo trudno dostępny w Polsce. Mimo, że produkuje się go ręcznie z niepasteryzowanego krowiego mleka.
Do zrobienia farszu używam mieszanki serów. Zazwyczaj mieszam sery feta i mozzarella. Do chaczapuri adżarskiego można wykorzystać również sery: ricotta, feta, klasyczny żółty ser, góralską bryndzę.
Do chaczapuri podaje się zazwyczaj sos adżika. Można go zrobić samodzielnie miksując marynowane w oleju papryki, papryczki chili i czosnek.
Przepis na ciasto na chaczapuri jest uniwersalny. Idealnie sprawdzi się również ciasto na klasyczną pizzę.
Chaczapuri adżarskie zazwyczaj podaje się z kolendrą, czasem pietruszką. Ale zapewniam, że posypane szczypiorkiem też będą smakować wybornie. Smacznego!
#chaczapuri #gruzja #domowyobiad #gruzińskiobiad #gruzińskichleb #kuchniakaukaska #chaczapuriadżaruli #chaczapuriadżarskie
Składniki na ciasto:
- 300g mąki
- 100g jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- 100g ciepłej wody
- 10g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 10g oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
- 120g sera feta
- 120g sera mozzarella
Czas przygotowania:
- Całość: 1,5 godz.
- Porcje: 2
Ania
Moje smaki
Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?
Zobacz także:
- Ania
Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta.
- Ania
Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste.
- Ania
Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?
- Ania
Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy.