Szukaj

Koreczki koktajlowe serowo-oliwkowe

5/5

Koreczki koktajlowe z serem cheddar, mozzarella oraz czarnymi i zielonymi oliwkami, czyli bardzo popularny przysmak szczególnie na imprezy. Przekąskę można przygotować z dowolnych produktów. Koreczki mogą być z owoców, warzyw a nasze są serowo-oliwkowe. Zainspiruj się naszymi koreczkami z serem cheddar, mozzarella, czarnymi i zielonymi oliwkami. Koreczki są idealne na każdą okazję. 

 

Danie w liczbach:

Na porcję: 40 kcal w 1 koreczku (wartość orientacyjna)

Koreczki koktajlowe cheddar mozarella oliwki smakikuchni.pl

Jak przygotować koreczki serowo-oliwkowe?

Przygotowanie koreczków serowo-oliwkowych jest bardzo proste a może zaskoczyć niejednego gościa. Wystarczy przygotować sery. Kupione wcześniej w kawałku trzeba pokroić w paski, potem w małe kwadraty. Oliwki wystarczy odsączyć z zalewy i już są gotowe do użycia i spożycia. Poszczególne składniki wbijasz na patyczek i voilà! Gotowe!

Do przygotowania moich koreczków wykorzystuje:

– typowo angielski ser cheddar w kostce/w bloku. Ser cheddar ma żółtopomarańczową barwę, smak ostry, lekko kwaskowy oraz orzechowy. Warto wiedzieć, że cheddar jest bardzo zdrowy. Ser ma bogaty skład, dużą zawartość witamin i składników mineralnych takich jak wapń, fosfor czy witaminy grupy B. W konsystencji ser cheddar jest twardy. Dlatego idealnie nadaje się jako podstawa koreczków. 

– typowo włoski ser mozzarella w kostce/w bloku. To ser typu „pasta filata”, tradycyjnie produkowany z masy parzonej. Taki ser bardzo dobrze sprawdza się przy przyrządzaniu pizzy, zapiekanek lub sałatek bo jest mocno rozciągliwy przy zapiekaniu. Ma również dobrą bo elastyczną konsystencję do koreczków. Ser mozzarella produkowany jest z wyselekcjonowanego mleka, ma delikatny, łagodny smak.   

– oliwki czarne i oliwki zielone – wiadomo, że najlepiej smakują świeżo podane na południu Europy, owoce dojrzewające i suszone bezpośrednio na gałęziach drzew pod promieniami włoskiego słońca. W Polsce musimy zadowolić się tymi dostępnymi w słoiczkach, puszkach lub torebkach. Drylowane, nadziewane papryką też smakują całkiem dobrze. 

Podsumowanie:

Krok 1

Pokrój na kwadraty ser cheddar. Pokrój na kwadraty ser mozzarella

Krok 2

Oliwki odsącz z zalewy i odłóż w suche miejsce. 

Krok 3

Koreczki zbuduj na solidnej podstawie. Nabij na patyczki jeden gatunek sera, przełóż oliwkami, kolejno nakładaj warstwę sera i oliwek

Krok 4

Całość podawaj w formie pionowej. Możesz również podać w formie poziomej, ale wówczas narażasz się, że część oliwek lub serów odpadnie. 

Z czym podawać koreczki serowo-oliwkowe?

Do koreczków z serami można zamiennie stosować inne składniki aniżeli oliwki. Idealnie do koreczków serowych pasują winogrona, bez względu na odmianę, kolor czy smak. 

Zresztą sposobów na koreczki koktajlowe są miliony. To idealna potrawa jako przekąska lub kolacja, bo możesz użyć składników, które akurat masz w lodówce:) Koreczki przygotujesz w miarę szybko. Nie wymagają podsmażania, gotowania. Zawsze smakują. U mnie uratowały niejedną imprezę. Smacznego!

Składniki

Czas przygotowania:

Ania

Moje smaki

Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?

Bardzo fajne pomysły, twórcze i estetyczne. Pozdrawiam.🙂
Kuba T.
5/5

Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta. 

5/5

Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste.  

5/5

Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?  

5/5

Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy.