Klasyczny CHLEB na zakwasie

5/5

Klasyczny CHLEB na zakwasie z mąki żytniej. Idealna kromka z masłem na śniadanie. Smakuje zupełnie inaczej niż spulchnione odpowiedniki w sklepach.

Jak przygotować domowy, klasyczny CHLEB na zakwasie z mąki żytniej

Ten klasyczny chleb na zakwasie z mąki żytniej ma wyrazisty smak i aromat oraz chrupiącą skórkę, idealną do podania z masłem, serem lub ulubionym dżemem. Smacznego!
 
PRZEPIS
Składniki: zakwas żytni 150g, mąka żytnia 500g, 400ml letniej wody, sól (łyżeczka), sezam.
 
#chlebnazakwasie #chlebżytni #prostychleb #chlebdomowy #domowywypiek #chleb #kuchnia #domowejedzenie #domowychleb #kochamgotować #smakikuchni
#przepisy ❤️❤️👌 
#yum #foodbloger #foodphotography #foodporn #foodlove #smakikuchni #instafood
 
 

Krok po kroku jak przyrządzić domowy chleb. Jak to zrobić?

Krok 1
Przygotowanie ciasta: Do głębokiego naczynia miksujacego lub po prostu do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą.
Krok 2
Wyrabianie ciasta: Dodajemy aktywny zakwas. Wlewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w automacie.
Krok 3
Ciasto przekładamy do formy do pieczenia. Należy pamiętać o wysmarowaniu wcześniej formy masłem, margaryną lub oliwą.
Krok 4
Wyrastanie ciasta: Ciasto zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Uwaga! Ciasto trzymamy w ciepłe.
 
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 5
Przygotowanie piekarnika: Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Chleb pieczemy ok 40 minut. Na wierzchu posypujemy sezamem.
 
Gdy chleb jest gotowy, wyjmij go z piekarnika i pozwól mu ostygnąć na kratce przez około 1 godzinę, zanim pokroisz go na kromki. ❤️❤️

Oczywiście, że proste! Prosty przepis na klasyczny chleb na zakwasie z mąki żytniej.

Składniki i

czas przygotowania:

Ania

Moje smaki

Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?

To ważne, że gdy chleb jest gotowy, zanim wyciągniemy go z piekarnika, trzeba dać mu wystygnąć
Oliwka
5/5

Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta. 

5/5

Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste. 
 

5/5

Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?  

5/5

Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *