Placki bananowe z dżemem oraz borówkami

5/5

Placki bananowe z dżemem oraz borówkami smakują wybornie. To sycąca i pyszna propozycja śniadania lub podwieczorku. Placki bananowe są proste w przygotowaniu. Placki można przygotować bez żadnych dodatków, można wykorzystać banany, jabłka lub inne owoce. Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym lub dżemami.

Danie w liczbach:

Na porcję: 30 kcal w jednym placku (wartość orientacyjna)

Placki bananowe z dzemem i borowkami smakikuchni.pl

Jak przygotować placki bananowe z dżemem oraz borówkami?

Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj z jajkami, cukrem wanilinowym.  Mieszaj do czasu połączenia składników na gładką i jednolitą masę bez grudek. Na końcu dodaj wcześniej pokrojone w plasterki banany. Ja banany rozgniatam widelcem. Wówczas nie ma żadnych grudek a banan miesza się z ciastem nadając mu bananowy smak.

Rozgrzej patelnię z tłuszczem, tj. łyżką oliwy, oleju, masła. Po woli wykładaj łyżką ciasto na patelnię formułując placki. Placki smaż około 2 minuty po jednej i drugiej stronie aż urosną oraz nabiorą złocistego koloru. Wyglądają już smacznie, ale poczekaj aż się przyrumienią, a potem przestygną.

Placki bananowe wychodzą super delikatne i puszyste. 

Podsumowanie:

Krok 1

Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia, jajka, cukier wanilinowy oraz plasterki bananów.

Krok 2

Smaż placki na patelni, aż się zarumienią.

Z czym podawać placki bananowe?

Placki bananowe idealnie smakują z dżemami. Można podawać je z dżemem wiśniowym, brzoskwiniowym, śliwkowym. Idealnie smakują z borówkami. Do placków bananowych idealnie nadaje się też krem czekoladowy, czyli klasyczna nutella, syrop klonowy lub cukier puder.

Pamiętaj, że jak wyjmujesz placki z patelni, warto na chwilę położyć je na ręczniku papierowym. Wówczas cały wchłonięty tłuszcz zostanie na ręczniku.

Jeśli banany są dojrzałe, nie musisz dodawać cukru. Dojrzałe banany są bardziej słodsze.

Smacznego!

Składniki

Czas przygotowania:

Ania

Moje smaki

Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?

5/5

Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta. 

5/5

Lamb safieh (sagieh) typowa jordańska potrawa. Testowaliśmy i zdecydowanie polecamy. Plastry jagnięciny, cebula, słodka papryka, zielone chili, oliwa z oliwek, ryż.

5/5

Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?  

5/5

Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *