Placki bananowe z dżemem oraz borówkami
Placki bananowe z dżemem oraz borówkami smakują wybornie. To sycąca i pyszna propozycja śniadania lub podwieczorku. Placki bananowe są proste w przygotowaniu. Placki można przygotować bez żadnych dodatków, można wykorzystać banany, jabłka lub inne owoce. Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym lub dżemami.
Danie w liczbach:
Na porcję: 30 kcal w jednym placku (wartość orientacyjna)
Jak przygotować placki bananowe z dżemem oraz borówkami?
Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj z jajkami, cukrem wanilinowym. Mieszaj do czasu połączenia składników na gładką i jednolitą masę bez grudek. Na końcu dodaj wcześniej pokrojone w plasterki banany. Ja banany rozgniatam widelcem. Wówczas nie ma żadnych grudek a banan miesza się z ciastem nadając mu bananowy smak.
Rozgrzej patelnię z tłuszczem, tj. łyżką oliwy, oleju, masła. Po woli wykładaj łyżką ciasto na patelnię formułując placki. Placki smaż około 2 minuty po jednej i drugiej stronie aż urosną oraz nabiorą złocistego koloru. Wyglądają już smacznie, ale poczekaj aż się przyrumienią, a potem przestygną.
Placki bananowe wychodzą super delikatne i puszyste.
Podsumowanie:
Krok 1
Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia, jajka, cukier wanilinowy oraz plasterki bananów.
Krok 2
Smaż placki na patelni, aż się zarumienią.
Z czym podawać placki bananowe?
Placki bananowe idealnie smakują z dżemami. Można podawać je z dżemem wiśniowym, brzoskwiniowym, śliwkowym. Idealnie smakują z borówkami. Do placków bananowych idealnie nadaje się też krem czekoladowy, czyli klasyczna nutella, syrop klonowy lub cukier puder.
Pamiętaj, że jak wyjmujesz placki z patelni, warto na chwilę położyć je na ręczniku papierowym. Wówczas cały wchłonięty tłuszcz zostanie na ręczniku.
Jeśli banany są dojrzałe, nie musisz dodawać cukru. Dojrzałe banany są bardziej słodsze.
Smacznego!
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego (lub zwykłego)
- 170 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany
Czas przygotowania:
- Całość: 20 min.
- Porcje: 4
Ania
Moje smaki
Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?
Zobacz także:
- Ania
Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta.
- Ania
Lamb safieh (sagieh) typowa jordańska potrawa. Testowaliśmy i zdecydowanie polecamy. Plastry jagnięciny, cebula, słodka papryka, zielone chili, oliwa z oliwek, ryż.
- Ania
Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?
- Ania
Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy.