Czernina. Zupa z krwi, znana również jako zupa czarna

5/5

Zupa z krwi, znana również jako zupa czarna, jest tradycyjnym daniem w niektórych kuchniach na całym świecie, zwłaszcza w Europie Wschodniej i Azji. „Zupa czarna” to też potoczna nazwa dla tradycyjnej polskiej zupy, która jest znana również jako „barszcz czarny” lub „czernina”. Jest to potrawa kuchni polskiej o długiej historii, a także popularna w innych krajach Europy Środkowo-Wschodniej.

Zupa ta ma intensywny smak i charakterystyczny kolor, który jest rezultatem użycia świeżej krwi (najczęściej kaczki lub gęsi) jako jednego ze składników.

Oto jeden z popularnych przepisów na zupę z krwi:

Oto główne składniki i sposób przygotowania tradycyjnej czerniny, czyli zupy z krwi

Składniki:

  • 1 kg kaczki lub gęsi, pokrojonej na kawałki – z mięsa powinna być 1 szklanka świeżej krwi (najczęściej wieprzowej lub drobiowej)
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 litr bulionu (mięsnego lub warzywnego). Ewentualnie 2 marchewki, pokrojone w plasterki, 2 łodygi selera, pokrojone w plasterki, 1 pietruszka pokrojona w plasterki
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: przyprawy do smaku, takie jak majeranek, tymianek czy liście laurowe
  • opcjonalnie: dodatki, takie jak pieczywo na grzanki

Sposób przygotowania:

Krok 1

W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula będzie miękka i szklista.

Krok 2

Wlej bulion do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aby aromaty się połączyły.

Krok 3

W osobnej misce rozmieszaj świeżą krew z octem winnym, dodając powoli do niej gorący bulion z garnka. W ten sposób unikniesz skrzepienia krwi.

Krok 4

Wlej mieszankę krwi i bulionu powoli do garnka, ciągle mieszając, aby zapobiec skrzepieniu krwi. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, delikatnie mieszając, aby zapobiec przywieraniu do dna garnka.

Krok 5

Dopraw zupę solą, pieprzem i innymi przyprawami do smaku, jeśli używasz. Możesz również dodać pokrojone zioła na koniec gotowania.

Krok 6

Podawaj zupę gorącą, opcjonalnie podając ją z grzankami lub chlebem.

Zupa z krwi, znana również jako zupa czarna, jest często kojarzona z polską tradycyjną zupą tzw. „czarniną”. 

Zarówno w tradycyjnym daniu w niektórych kuchniach Azji czy Europy Wschodniej charakterystycznym produktem jest krew. Choć niektórym ta zupa może wydawać się nietypowa ze względu na użycie krwi jako składnika, jest to jedno z tradycyjnych dań, które stanowi istotną część polskiej kulinarii.

Choć zupa z krwi może być tradycyjną potrawą w niektórych kulturach i może być akceptowalna dla niektórych osób, warto zachować ostrożność i uwzględnić czynniki zdrowotne i preferencje żywieniowe, zanim zdecydujesz się ją spożyć. Jeśli chcesz wypróbować tego rodzaju potrawę, zalecamy upewnienie się, że jest ona odpowiednio przygotowana i zgodna z Twoimi osobistymi preferencjami i wymaganiami dietetycznymi.

Składniki

Czas przygotowania:

Ania

Moje smaki

Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?

Nie wyobrażam sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Tradycyjny, polski jest najlepszy
Iwona
5/5

Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta. 

5/5

Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste. 
 

5/5

Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?  

5/5

Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *