Domowy pad thai. Kuchnia tajska w domowej odsłonie
Pad thai – makaron smażony po tajsku z krewetkami. Danie smaczne i super szybkie. Wystarczy zdobyć składniki: makaron, krewetki, jajko, fasolę mung, szczypiorek, orzeszki ziemne, czosnek i sos. Domowy pad thai zaraz będzie gotowy!
Danie w liczbach:
Na porcję: od 360 do 450 kcal (wartość orientacyjna)
Jak przygotować domowy pad thai?
Na początku zagotuj wodę na makaron. Potem go wsyp i gotuj przez ok. 15 minut. Odcedź na sitku i przepłucz zimną wodą.
Na dużej patelni podgrzej olej. Dodaj starty czosnek, po chwili mrożone krewetki, smaż przez ok. 2-3 minuty. Wbij jajko. Smaż wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając.
Dodaj makaron i smaż mieszając ok. 4 minuty. Podczas tej obróbki po woli możesz już wlewać sos. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki z sosem pad thai.
Na koniec dodaj orzechy, kiełki i posiekaną dymkę
Podsumowanie:
Krok 1
Przygotuj makaron
Krok 2
Przygotuj krewetki z czosnkiem. Potem dodaj jajko.
Krok 3
Dodaj składniki: makaron oraz krewetki smażone z dodatkami
Krok 4
Na koniec dodaj sos pad thai oraz orzeszki ziemne, kiełki oraz szczypiorek.
Z czym podawać domowy pad thai?
Dla dekoracji i smaku domowego pad thai przyda się mała czerwona papryczka. Mozesz też posypać wszystko posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub skropić limonką. Do dania pad thai pasuje również kolendra.
Podaj aż danie wystygnie. Smacznego!
Składniki
Czas przygotowania:
- Całość: 1 godz.
- Porcje: 2
- 100 g makaronu - u nas sprawdził się makaron wstążki. Oryginalnie powinien być makaron ryżowy
- mrożone krewetki ok 300 g
- jajko
- garść kiełków fasoli mung
- pęczek szczypiorku
- garść orzechów ziemnych
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sos gotowy pad thai
Ania
Moje smaki
Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?
Zobacz także:
- Ania
Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta.
- Ania
Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste.
- Ania
Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?
- Ania
Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy.