Kiedy mięso nie chce być kruche?

Co zrobić kiedy mięso nie chce być kruche? Jeśli przygotowujemy danie z mięsem np. boeuf strogonow i chcemy aby mięso było kruche a mimo obróbki nie chce być, to wystarczy jak dodamy do niego w trakcie smażenia trochę wódki. Wódka powinna skruszyć mięso. Gotuj lub smaż mięso na wolnym ogniu. Dobrze sprawdzą się także takie produkty jak: ocet, sok z cytryny. Pamiętać też należy, że liczy się moment, kiedy mięso trafi na rozgrzany tłuszcz, ilość oleju, czas smażenia. Czasem ważną rolę odgrywa to czysmażenie odbywa się pod przykryciem, czy też nie.

Rabarbar powraca do łask

Rabarbar powraca na nasze talerze. Warto docenić jego niezwykłe właściwości smakowe. Poznaj przepisy na oryginalne dania, które orzeźwią podniebienie i przypomną, dlaczego rabarbar zasłużył na miejsce w kuchni. Kliknij w tytuł i dowiedz się więcej...

Uwaga na lizaki w sprayu. Wpływają negatywnie na zdrowie dzieci

Lizaki w sprayu robią ostatnio furorę wśród maluchów, jednak stomatolodzy dziecięcy ostrzegają przed nimi. Zobacz dlaczego. Lizaki w sprayu to nic innego jak słodki płyn zamknięty w niewielkich buteleczkach z atomizerem. Wystarczy spojrzeć na skład: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, woda, barwniki, sorbinian potasu czy benzoesan sodu. Kliknij w tytuł i dowiedz się więcej...

Borówka bije ranking najzdrowszych owoców

Borówki i owoce jagodowe są korzystne w okresie upałów. Pomagają w nawodnieniu organizmu, a bogactwo antyoksydantów pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, który wzrasta w wyniku upałów. To dlatego polski sezon zbiorów borówki przypada na miesiące najcieplejsze. O zaletach borówki opowiada Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i ekspert Core Team. Kliknij w tytuł i dowiedz się więcej...

Cholina: skąd się bierze, jaka jest jej funkcja i czy warto ją suplementować?

O cholinie – jednej z kluczowych dla zdrowia substancji mówi się mało. Kolejne badania wskazują na jej podstawowe znacznie dla pracy organizmu, m.in. dla układu nerwowego i rozwoju płodu. Na szczęście cholinę można znaleźć w licznej grupie składników urozmaiconej diety, choć mowa tu przede wszystkim o produktach pochodzenia zwierzęcego. Kliknij w tytuł i dowiedz się więcej...

Zobacz także:

5/5

Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta. 

5/5

Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste. 
 

5/5

Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?  

5/5

Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy. 

Rabarbar powraca do łask

Rabarbar powraca na nasze talerze. Warto docenić jego niezwykłe właściwości smakowe. Poznaj przepisy na oryginalne dania, które orzeźwią podniebienie i przypomną, dlaczego rabarbar zasłużył na miejsce w kuchni. Kliknij w tytuł i dowiedz się więcej...