Boeuf Stroganow z kluseczkami. Klasyka kuchni polskiej

5/5
Boeuf Stroganow z kluseczkami. Czasem zwany także po prostu Stroganow.
 
To w skrócie mówiąc wołowina z sosem, czyli kruche, soczyste mięso, pyszny sos śmietanowy z lekką pomidorową nutą, pieczarkami, siekaną natką.

Danie w liczbach:

100 g tatara wołowego ma ok. 98 kcal

Boeuf Stroganow z kluseczkami. Klasyka kuchni polskiej

Boeuf Stroganow – jak go przygotować?

Nazwa od bœuf pochodzi z języka francuskiego „wołowina” oraz drugi człon od nazwiska rosyjskiego generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa.
 
Mięso opłucz a potem osusz dokładnie papierowym ręcznikiem.
Cebulę obierz. Można ja pokroić w paseczki lub rozdrobnić na kosteczkę.

Pieczarki oczyść i pokroić w cienkie plasterki.

Mięso pokroić w prostokątne paseczki o wielkości 2 cm na 1 cm. Następnie oprósz świeżo zmielonym pieprzem i obtocz w mące, strzepując nadmiar. Następnie usmaż mięso na patelni z olejem. Smaż aż się zrumieni i przełóż do garnka, w którym będzie się w dalszej kolejności dusić.

Następnie podsmaż cebulę oraz pieczarki. Smaż krótko i przełóż do garnka z mięsem.

Następnie całość podlej bulionem (rosołem lub wodą), posól i gotuj do miękkości na wolnym ogniu.

Ogórki kiszone pokrój w półplasterki i dołóż do garnka. Wlej sok pomidorowy (lub dodaj koncentrat), dopraw pieprzem, słodką papryką i ewentualnie solą.

Gotuj jeszcze kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Do powstałego sosu można dodać od razu śmietanę, jednak ja wolę podawać ją osobno tak, aby każdy mógł dodać jej tyle, ile lubi.
 

Podsumowanie:

Krok 1

Przygotowane mięso oprósz przyprawami i usmaż na patelni. Przełóż do garnka, w którym będzie się w dalszej kolejności dusić.

Krok 2

Przygotuj drobno posiekaną cebulę i pieczarki. Smaż krótko i przełóż do garnka z mięsem. Całość podlej bulionem.

Krok 3

Pokrój ogórki. Dołóż do garnka. Wlej sok pomidorowy (lub dodaj koncentrat), dopraw pieprzem, słodką papryką i ewentualnie solą.

Krok 4

Gotuj jeszcze kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Z czym podawać boeuf stroganow?

Boeuf Stroganow można podawać z dodatkiem posiekanej natki i ze świeżym pieczywem lub kluseczkami kładzionymi. 

Składniki na 3-4 osoby

Czas przygotowania:

Ania

Moje smaki

Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?

Do mojego dania boeuf stroganow dodaje też podsmażone pieczarki lub grzyby sezonowe.
Olaf
5/5

Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta. 

5/5

Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste. 
 

5/5

Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?  

5/5

Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *