Boeuf Stroganow z kluseczkami. Klasyka kuchni polskiej
Danie w liczbach:
100 g tatara wołowego ma ok. 98 kcal
Boeuf Stroganow – jak go przygotować?
Pieczarki oczyść i pokroić w cienkie plasterki.
Następnie całość podlej bulionem (rosołem lub wodą), posól i gotuj do miękkości na wolnym ogniu.
Gotuj jeszcze kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Podsumowanie:
Krok 1
Przygotowane mięso oprósz przyprawami i usmaż na patelni. Przełóż do garnka, w którym będzie się w dalszej kolejności dusić.
Krok 2
Przygotuj drobno posiekaną cebulę i pieczarki. Smaż krótko i przełóż do garnka z mięsem. Całość podlej bulionem.
Krok 3
Pokrój ogórki. Dołóż do garnka. Wlej sok pomidorowy (lub dodaj koncentrat), dopraw pieprzem, słodką papryką i ewentualnie solą.
Krok 4
Gotuj jeszcze kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Z czym podawać boeuf stroganow?
Boeuf Stroganow można podawać z dodatkiem posiekanej natki i ze świeżym pieczywem lub kluseczkami kładzionymi.
Składniki na 3-4 osoby
Czas przygotowania:
- Całość: 40 min.
- Porcje: 3-4 osoby
- 700 g dobrej wołowiny (np. polędwicy)
- 1 średnia cebula
- 250 g pieczarek
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 3 ogórki kiszone
- 3/4 szklanki soku pomidorowego (lub 3-4 łyżki koncentratu)
- sól i pieprz
- kilka łyżek oleju
- natka pietruszki
- śmietana
- bulion, rosół lub woda
- słodka papryka
Ania
Moje smaki
Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?
Zobacz także:
- Ania
Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta.
- Ania
Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste.
- Ania
Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?
- Ania
Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy.