Tatar wołowy z cebulką, ogórkiem kiszonym i jajkiem
Prawdopodobnie to najlepszy przepis na tatar wołowy z cebulką, ogórkiem kiszonym i jajkiem. Są osoby, które nie przepadają za tym rodzajem dania, ale też takie, które nie wyobrażają sobie zjedzenia surowego mięsa i jajka. Jeśli spróbujesz naszego przepisu już nigdy nie odmówisz skosztowania tataru z cebulką, ogórkiem i jajkiem.
Danie w liczbach:
100 g tatara wołowego ma ok. 120 kcal
Jak przygotować tatar wołowy z cebulką, ogórkiem kiszonym i jajkiem?
Polędwicę wołową oczyść i drobno posiekaj za pomocą maszynki do mielenia mięsa, robota kuchennego lub zwykłego noża.
Do innego naczynia włóż wcześniej drobno pokrojone ogórki kiszone.
Podobnie zrób z cebulą. Obierz i pokrój na drobną kostkę.
Mięso – po posiekaniu – warto zalać zimną wodą. Po odcedzeniu posól, popierz, dodaj łyżkę musztardy, oliwę. Ja mięso mieszam ręką. Wyrabiam tak długo aż składniki połączą się.
Mięso, ogórki oraz cebulkę podaje razem, ale osobno. Lubię jak składniki są obok siebie na talerzu, ale konsystencją nie są zmieszane.
Warto tatar wołowy z cebulką, ogórkiem kiszonym i żółtkiem jajka podawać od razu po sporządzeniu. Pamiętajmy, że surowych składników nie powinno się długo przechowywać.
Podsumowanie:
Krok 1
Przygotuj mięso. Zmiel lub posiekaj bardzo drobno.
Krok 2
Przygotuj drobno posiekane ogórki kiszone, cebulkę.
Krok 3
Mięso wymieszaj z dodatkami: musztardą, oliwą, solą i pieprzem. Dodaj źółtko jajka.
Krok 4
Na koniec podaj przygotowane wcześniej składniki razem na półmisku, ale osobno w konsystencji.
Z czym podawać tatar wołowy z cebulką, ogórkiem kiszonym i jajkiem?
Tatar wołowy z kiszonym ogórkiem i cebulą oraz jajkiem – jak zrobić? Widzisz, że to nic trudnego. Tatar może być podawany z surowym żółtkiem jajka kurzego lub żółtkiem jajka przepiórczego. Podobnie jak mięso, jajka muszą być bardzo świeże i wcześniej wyparzone. Potrawa składa się przecież z surowego mięsa, surowych składników. Aby potrawa zachowała właściwości oraz wyglądała apetycznie na talerzu ważne aby podać ją szybko. Smacznego!
Składniki
Czas przygotowania:
- Całość: 20 min.
- Porcje: 10
- 500 g polędwicy wołowej lub innego mięsa wołowego
- 3 ogórki kiszone
- żółtko jajka do każdej porcji
- 2 cebule
- łyżka musztardy
- 2-4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Ania
Moje smaki
Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?
Zobacz także:
- Ania
Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta.
- Ania
Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste.
- Ania
Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?
- Ania
Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy.