Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

5/5

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami to smaczne i pożywne danie, idealne dla wegetarian i wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś nowego. 

Warto pamiętać, że gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zazwyczaj składa się z mięsa mielonego i ryżu zawiniętych w liście kapusty, a następnie duszonych w sosie pomidorowym. 

Dziś nie prezentujemy klasycznego przepisu na gołąbki. Poniżej znajduje się przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami.

 

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Jak przygotować gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

 
SKŁADNIKI:
 
  • 1 główka białej kapusty
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (opcjonalnie)
  • opcjonalnie garść liści szpinaku do dekoracji oraz kromka chleba 
 
Jak to zrobić? 👇🍀 🙂
Krok 1

Przygotowanie kapusty:

    • Ostrożnie zdejmij wierzchnie liście z kapusty i odetnij twardy rdzeń.
    • W dużym garnku zagotuj wodę i sparz liście kapusty przez kilka minut, aż staną się miękkie i elastyczne. Odstaw do ostudzenia.
Krok 2

Przygotowanie farszu:

    • Ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostudzenia.
    • Na patelni rozgrzej olej i masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, smaż aż zmiękną.
    • Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i smaż, aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić.
    • Wymieszaj pieczarki z ugotowaną kaszą gryczaną, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 3

Formowanie gołąbków:

    • Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu i zawiń boki do środka, następnie zwiń w rulon, tworząc gołąbki.
Krok 4

Gotowanie gołąbków:

    • Ułóż gołąbki w dużym garnku, ciasno obok siebie.
    • Zalej bulionem warzywnym (jeśli używasz pomidorów, dodaj je również do bulionu) i gotuj na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.
Krok 5

Podawanie:

    • Gołąbki podawaj gorące, najlepiej z dodatkiem sosu pomidorowego lub śmietanowego, jeśli lubisz.

Jeśli nie masz bulionu warzywnego, możesz użyć wody z dodatkiem kostki bulionowej.

Możesz również dodać do farszu ulubione zioła, takie jak majeranek, tymianek czy natka pietruszki, aby wzbogacić smak.

Smacznego!

 

#gołąbki #gołąbkizkaszą #tradycyjnedanie #kuchniapolska

Składniki i

czas przygotowania:

Ania

Moje smaki

Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?

Gołąbki to smak z dzieciństwa. I okazuje się, że wcale nie muszą być z mięsem!
Kasia K.
5/5

Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta. 

5/5

Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste. 
 

5/5

Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?  

5/5

Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *