Szparagi z jajkiem sadzonym, serem typu camembert i grzankami

5/5

Szparagi z jajkiem sadzonym, serem typu camembert i grzankami – to brzmi jak pyszne danie! Prawda? I nie tylko brzmi, ale serio dobrze smakuje.

Szparagi na maśle, jajko sadzone, ser typu camembert i grzanki, wszystko to uzupełnione świeżą zieleniną – to połączenie smaków tworzy wspaniałą kompozycję. Oto jak możesz przygotować to danie:

Smakikuchni.pl - Szparagi na masełku, jajko sadzone, ser typu camembert i grzanki, zielenina.

Oto główne składniki i sposób przygotowania dania: szparagi z jajkiem sadzonym, serem typu camembert i grzankami

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 2 jajka
  • 2 sera typu camembert
  • kilka kromek chleba na grzanki
  • masło do smażenia
  • świeża zielenina (np. sałata, rukola) do podania
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jak to zrobić?
 
Zaczynamy od szparagów. Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki. Szparagi najlepiej ugotować na parze do miękkości i potem lekko przyrumienić na patelni. Szparagi kąpiemy w maselku. Doprawić solą i pieprzem.
 
Następnie skupiamy się na kromkach chleba. Dobrze jest przyrumienić chleb z pokrojonym lub posiekanym czosnkiem np. na patelni lub w opiekaczu. Oczywiście zależy też czy ktoś lubi czosnek:)
 
Ser typu camembert przysmażamy na końcu wraz z jajkiem sadzonym. Ewentualnie jajko można zrobić w koszulce. 
 

Na talerzu ułóż szparagi, jajka sadzone, kromki chleba na grzanki i plastry sera camembert. 

Całość przystrajamy zieleniną, solą, pieprzem.

 
Gotowe!

To danie jest doskonałą kombinacją smaków i tekstur. Szparagi dodają świeżości i lekkości, jajka sadzone dostarczają białka, ser camembert nadaje kremowej konsystencji, a grzanki dodają chrupkości. Całość uzupełniona jest świeżą zieleniną, która nadaje danie świeżości. Smacznego!

#kuchniapolska #szparagi #jajkosadzone #sniadanie #kolacja #grzanki #grzankiczosnkowe #sercamembert #szparagi💚 #yum #foodbloger #foodphotography #foodporn #foodlove #smakikuchni #instafood

 

Składniki

Czas przygotowania:

Ania

Moje smaki

Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?

Uwielbiam szparagi. Dziękuje za przypomnienie przepisu
Kasia K.
5/5

Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta. 

5/5

Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste. 
 

5/5

Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?  

5/5

Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *