Risotto z warzywami, polędwiczką i tartym parmezanem

5/5

Risotto, czyli ryż duszony z dodatkami to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni włoskiej. Nasze risotto z warzywami i parmezanem smakuje wybornie. Kwintesencją dania jest smażona polędwica wołowa. 

Danie w liczbach:

100g risotto to 166 kcal.

100g smażonej polędwicy wołowej to ok. 300 kcal.

Polędwica wołowa smażona, risotto z warzywami i tartym parmezanem

Jak przygotować risotto z warzywami oraz ze smażoną polędwiczką i tartym parmezanem?

Klasyczne risotto to ryż odmiany arborio. Ten rodzaj ryżu ma krótkie i pękate ziarna, nie rozpada się podczas gotowania i pozostaje lekko chrupiący. W sklepach można kupić ryż specjalny do risotto i też całkiem daje radę. 

Do przygotowania risotto potrzebnych jest tylko kilka składników. Do naszego dodałam zakupioną wcześniej torebkę z warzywami. Gotowe dania czasem bywają pomocne. 

Polędwicę wołową należy oczyścić, umyć, wysuszyć i przygotować do obróbki na patelni. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut, łącznie z krojeniem w plastry, przyprawianiem i smażeniem.

To idealny przepis na szybki i pyszny obiad.

Krok po kroku jak przyrządzić danie:

Krok 1

Jak zrobić prawdziwe risotto? Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa z gotowej torebki. Na osobnej patelni wsypujemy ryż, wlewamy bulion i smażymy, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodajemy przyprawy i gotujemy aż ryż zmięknie i wchłonie płyn. Na koniec tego etapu łączymy składniki.

Krok 2

Polędwicę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm, przyprawiamy z dwóch stron, kładziemy na rozgrzane masło na patelni. Smażymy ok. 5 minut z każdej strony do momentu aż lekko zarumienią się. 

Krok 3

Wołowina powinna być miękka. Dodatkowo przygotowane mięso warto skropić wyciśniętym sokiem z cytryny. Podawać od razu po przyrządzeniu. 

Krok 4

Na koniec podajemy potrawę: polędwicę wołową z ryżem, który można dodatkowo posypać tartym parmezanem.

Z czym podawać risotto z warzywami oraz smażoną polędwiczką i tartym parmezanem?

Dla dodatkowego smaku polędwicę wołową można skropić sokiem z cytryny.

Składniki

Czas przygotowania:

Ania

Moje smaki

Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?

Risotto z mięsem i warzywami. Do tego parmezan. Super sprawa
Kaya
5/5

Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta. 

5/5

Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste. 
 

5/5

Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?  

5/5

Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *