Risotto z warzywami, polędwiczką i tartym parmezanem
Risotto, czyli ryż duszony z dodatkami to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni włoskiej. Nasze risotto z warzywami i parmezanem smakuje wybornie. Kwintesencją dania jest smażona polędwica wołowa.
Danie w liczbach:
100g risotto to 166 kcal.
100g smażonej polędwicy wołowej to ok. 300 kcal.
Jak przygotować risotto z warzywami oraz ze smażoną polędwiczką i tartym parmezanem?
Klasyczne risotto to ryż odmiany arborio. Ten rodzaj ryżu ma krótkie i pękate ziarna, nie rozpada się podczas gotowania i pozostaje lekko chrupiący. W sklepach można kupić ryż specjalny do risotto i też całkiem daje radę.
Do przygotowania risotto potrzebnych jest tylko kilka składników. Do naszego dodałam zakupioną wcześniej torebkę z warzywami. Gotowe dania czasem bywają pomocne.
Polędwicę wołową należy oczyścić, umyć, wysuszyć i przygotować do obróbki na patelni. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut, łącznie z krojeniem w plastry, przyprawianiem i smażeniem.
To idealny przepis na szybki i pyszny obiad.
Krok po kroku jak przyrządzić danie:
Krok 1
Jak zrobić prawdziwe risotto? Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa z gotowej torebki. Na osobnej patelni wsypujemy ryż, wlewamy bulion i smażymy, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodajemy przyprawy i gotujemy aż ryż zmięknie i wchłonie płyn. Na koniec tego etapu łączymy składniki.
Krok 2
Polędwicę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm, przyprawiamy z dwóch stron, kładziemy na rozgrzane masło na patelni. Smażymy ok. 5 minut z każdej strony do momentu aż lekko zarumienią się.
Krok 3
Wołowina powinna być miękka. Dodatkowo przygotowane mięso warto skropić wyciśniętym sokiem z cytryny. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Krok 4
Na koniec podajemy potrawę: polędwicę wołową z ryżem, który można dodatkowo posypać tartym parmezanem.
Z czym podawać risotto z warzywami oraz smażoną polędwiczką i tartym parmezanem?
Dla dodatkowego smaku polędwicę wołową można skropić sokiem z cytryny.
Składniki
Czas przygotowania:
- Całość: 20 min.
- Porcje: 3
- 500 g polędwicy wołowej
- ryż na risotto
- warzywa gotowe w torebce "na patelnię"
- parmezan
- bulion
- oliwa, ćwiartka masła, sól, pieprz
- ewentualnie cytryna jako dodatek do mięsa
Ania
Moje smaki
Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?
Zobacz także:
- Ania
Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta.
- Ania
Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste.
- Ania
Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?
- Ania
Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy.