Schab pieczony w sosie grzybowo-dyniowym podany z kaszą bulgur i sałatką colesław
Danie w liczbach:
100 g schabu pieczonego ma ok. 230 kcal
Schab pieczony w sosie grzybowo-dyniowym podany z kaszą bulgur i sałatką colesław
Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Może być w postaci sypanej lub w odmierzonych woreczkach (np. po 150 g). Warto zresztą po nią sięgać częściej. Kasza bulgur jest przecież bardzo zdrowa, powstaje z pszenicy durum – najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.
Posiekaną cebulkę usmaż na patelni z użyciem jednej łyżki oleju. Delikatnie zeszklij i odsuń na bok. Zrób w ten sposób miejsce na usmażenie plastrów schabu. Smaż mięso z dwóch stron uprzednio soląc i pieprząc.
Do cebulki i schabu wlej bulion warzywny. Możesz też dodać liść laurowy i ziele angielskie. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem. Zazwyczaj duszenie u mnie trwa do 30 minut. Wówczas mięso staje się miękkie.
Na osobnej patelni usmaż grzyby jakie lubisz. Do mojego dania wykorzystałam podgrzybki, ale spokojnie też możesz wykorzystać nawet pieczarki. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Z kolei dynię po oczyszczeniu zblenduj w wysokim naczyniu. Kiedy grzyby będą już zarumienione, dodaj dynię. Warto do całości dodać 1 łyżkę masła.
Proste i klasyczne danie. Zawsze wychodzi.
Danie możesz serwować z ogórkiem małosolnym, mizerią lub po prostu z sałatką colesław. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 10 minut i nada daniu świeżości.
Jak zrobić sałatkę colesław? Poszatkuj białą kapustę. Wymieszaj ją z jogurtem, majonezem, solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną surówkę colesław odstaw do lodówki. Sałatka colesław zupełnie inaczej smakuje jak jest lekko schłodzona.
Na talerz powinna trafić kasza bulgur, schab w sosie grzybowo-dyniowym oraz surówka colesław. Gotowe danie można podawać z pieczywem lub dodatkami według uznania.
Podsumowanie:
Krok 1
Przygotuj mięso. Pokrój schab w plastry. Następnie podsmaż na patelni gdzie wcześniej zeszklona została drobno pokrojona cebula. Wlej bulion warzywny i duś całość przez ok. 30 minut do czasu aż mięso zmięknie i przejdzie też bulionem.
Krok 2
Przygotuj kaszę bulgur. Ugotuj np. woreczek lub wsyp do gotującej się wody odmierzoną ilość kaszy sypanej.
Krok 3
Przygotuj sos z podsmażonych grzybów i zblendowanej dyni. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem oraz jedną łyżką masła.
Krok 4
Na koniec przygotuj sałatkę colesław. Zetrzyj białą kapustę, dodaj łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu.
Z czym podawać schab pieczony?
Schab pieczony możesz serwować z sosem grzybowym lub sosem grzybowo-dyniowym. Idealnie do tego dania pasuje kasza bulgur. Sałatka colesław również idealnie uzupełni smak dania. Całość dania uzupełnij o dwie łyżki tradycyjnego groszku z puszki. Smacznego!
Składniki
Czas przygotowania:
- Całość: 40 min.
- sól i pieprz
- 500 g schabu
- 150 g kaszy bulgur
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 250 ml bulionu warzywnego
- 300 g dyni
- 150 g grzybów
- biała kapusta
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu
Ania
Moje smaki
Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?
Zobacz także:
- Ania
Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta.
- Ania
Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste.
- Ania
Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?
- Ania
Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy.