Schab pieczony w sosie grzybowo-dyniowym podany z kaszą bulgur i sałatką colesław

5/5
Polecam szczerze na obiad. 🍽
Schab może być soczysty j miękki. Nasz pieczony był w rękawie, otoczony przyprawami (papryka czerwona, majeranek, pieprz, sól) i czosnkiem.
Do schabu idealnie pasuje kasza bulgur oraz sos np. grzybowo-dyniowy. Na sos składają się: mrożone prawdziwki, cebula, dynia, śmietana, bulion warzywny i posiekana pietruszka. Idealnie gdy mamy pod ręką białe wino. Kilka kropel dodanych do przygotowywanego sosu nadaje mu charakteru.

Danie w liczbach:

100 g schabu pieczonego ma ok. 230 kcal  

Schab pieczony w sosie grzybowo-dyniowym podany z kaszą bulaur i sałatką colesław.

Schab pieczony w sosie grzybowo-dyniowym podany z kaszą bulgur i sałatką colesław

Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Może być w postaci sypanej lub w odmierzonych woreczkach (np. po 150 g). Warto zresztą po nią sięgać częściej. Kasza bulgur jest przecież bardzo zdrowa, powstaje z pszenicy durum – najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. 

Posiekaną cebulkę usmaż na patelni z użyciem jednej łyżki oleju. Delikatnie zeszklij i odsuń na bok. Zrób w ten sposób miejsce na usmażenie plastrów schabu. Smaż mięso z dwóch stron uprzednio soląc i pieprząc.  

Do cebulki i schabu wlej bulion warzywny. Możesz też dodać liść laurowy i ziele angielskie. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem. Zazwyczaj duszenie u mnie trwa do 30 minut. Wówczas mięso 🥩 staje się miękkie.  

Na osobnej patelni usmaż grzyby jakie lubisz. Do mojego dania wykorzystałam podgrzybki, ale spokojnie też możesz wykorzystać nawet pieczarki. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Z kolei dynię po oczyszczeniu zblenduj w wysokim naczyniu. Kiedy grzyby będą już zarumienione, dodaj dynię. Warto do całości dodać 1 łyżkę masła. 

Proste i klasyczne danie. Zawsze wychodzi. 

Danie możesz serwować z ogórkiem małosolnym, mizerią lub po prostu z sałatką colesław. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 10 minut i nada daniu świeżości. 

Jak zrobić sałatkę colesław? Poszatkuj białą kapustę. Wymieszaj ją z jogurtem, majonezem, solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną surówkę colesław odstaw do lodówki. Sałatka colesław zupełnie inaczej smakuje jak jest lekko schłodzona. 

Na talerz powinna trafić kasza bulgur, schab w sosie grzybowo-dyniowym oraz surówka colesław. Gotowe danie można podawać z pieczywem lub dodatkami według uznania.  

Podsumowanie:

Krok 1

Przygotuj mięso. Pokrój schab w plastry. Następnie podsmaż na patelni gdzie wcześniej zeszklona została drobno pokrojona cebula. Wlej bulion warzywny i duś całość przez ok. 30 minut do czasu aż mięso zmięknie i przejdzie też bulionem. 

Krok 2

Przygotuj kaszę bulgur. Ugotuj np. woreczek lub wsyp do gotującej się wody odmierzoną ilość kaszy sypanej. 

Krok 3

Przygotuj sos z podsmażonych grzybów i zblendowanej dyni. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem oraz jedną łyżką masła.  

Krok 4

Na koniec przygotuj sałatkę colesław. Zetrzyj białą kapustę, dodaj łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu.  

Z czym podawać schab pieczony?

Schab pieczony możesz serwować z sosem grzybowym lub sosem grzybowo-dyniowym. Idealnie do tego dania pasuje kasza bulgur. Sałatka colesław również idealnie uzupełni smak dania. Całość dania uzupełnij o dwie łyżki tradycyjnego groszku z puszki. Smacznego!

Składniki

Czas przygotowania:

Ania

Moje smaki

Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?

Do mojego tatara wołowego dodaje też borowiki lub inne grzyby marynowane w słoikach. Smakują też wybornie. Niestety nie przepadamy za ogórkami kiszonymi. Grzyby marynowane są świetnym zamiennikiem.
Kasia
5/5

Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta. 

5/5

Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste. 
 

5/5

Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?  

5/5

Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *