Szukaj

Racuchy z jabłkami i syropem klonowym

5/5

Racuchy z jabłkami są przepyszne i szybkie do zrobienia. Idealnie smakują z syropem klonowym lub dżemem lub cukrem pudrem. Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszną przekąskę lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych.

Danie w liczbach:

Na porcję: 87 kcal w jednym placku (wartość orientacyjna)

Racuchy z jablkami z syropem klonowym smakikuchni.pl

Jak przygotować racuchy z jabłkami?

Mąkę przesiej do miski. Wystarczy klasyczna mąka typ 500. Dodaj cukier wanilinowy, cukier oraz opcjonalnie sodę oczyszczoną. Całość wymieszaj dodając mleko i jajko. Jabłka obierz ze skórki, pokrój na plasterki. Pamiętaj aby usunąć gniazda nasienne. Jabłka włóż do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj.

Wlej łyżkę oliwy na patelnię, rozgrzej. Po woli na rozgrzaną patelnię wykładaj po łyżce ciasta z jabłkami formując okrągłe placuszki. Smaż przez około 2 minuty z jednej i drugiej strony. Przyrumień na złocisty kolor. Puszyste i pachnące racuchy z jabłkami zaspokoją smaki każdego.

Podsumowanie:

Krok 1

Dodaj do miski mąkę, cukier wanilinowy, cukier, mleko i jajko.

Krok 2

Dodaj jabłko w plasterkach.

Krok 3

Smaż placuszki na patelni.

Z czym podawać racuchy z jabłkami?

Racuchy z jabłkami podawaj z syropem klonowym lub z cukrem pudrem, dżemem wiśniowym. Jako dodatek do racuchów jabłkowych sprawdzą się też inne owoce. Do ciasta można dodać cynamon lub mielone goździki.

Jeśli jabłka są słodkie, wówczas nie używaj w ogóle cukru. Racuchy z jabłkami będą wtedy zdrowsze. Naturalny cukier z jabłek zastąpi ten spożywczy. Pamiętaj, że odmiany kwaśne jabłek to m.in.: Antonówka czy Boskoop. Odmiany kwaśne zawierają najwięcej witaminy C. Z kolei odmiany słodko-kwaśne jabłek to m.in.: Golster, Jonagold, Spartan. Do odmian słodkich jabłek zaliczamy natomiast min.: Ligol, Lobo.

Racuchy są szybkie do zrobienia i przepyszne. Zamiast kroić jabłka na plasterki możesz jabłka zetrzeć na tarce np. na grubych oczkach. Do ciasta można dodać cynamon lub mielone goździki. Smacznego!

Składniki

Czas przygotowania:

Ania


Moje smaki

Przedstawiam moje smakikuchni.pl. Przetestuj moje propozycje dań. Proszę napisz co sądzisz?

5/5

Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy. Ale po co czekać cały rok. Można je zrobić nie tylko od święta. 

5/5

Szybkie placuszki z bananami, ulubionym dżemem i borówkami. Są delikatne i puszyste.  

5/5

Koreczki to absolutni królowie imprezowych stołów. Jak zrobić koreczki z serem? Z czego zrobić przekąski na imprezę? Co zrobić na szybko dla gości?  

5/5

Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich, znakomite do kawy. Brzoskwinie dopełniają smaku. Uczta dla smakoszy.